Työvälineet

Teen kankaani kutomakoneella luonnostelusta ja kokeiluista kankaan valmistukseen asti. Osaan käyttää hyvin fixattua kutomakonetta, tiedän sen mahdollisuudet ja rajoitukset. Kankaan valmistus ei ole ongelma: kangas syntyy sujuvasti. Joskus vain päättäminen on hidasta. Vaihtoehtoja on loputtomiin. 

Kutomakone
Kroppa muistaa miten mekaanista Dornier -kutomakonetta käytetään.

Huivit syntyvät kankaasta käsin leikkaamalla ja pesukoneella viimeistellen. Vekkihameiden valmistamiseen tarvitsin vekityslaitteen. Millainen se olisi ? Miten hameen etukappaleen ja takakappaleen vekitys olisi suora ja siisti. Jokainen epätasainen lanka ja sen aiheuttama mutka näkyisi lopputuotteessa. Mitä työvälineitä tarvitsen? Missä vekittäminen konkreettisesti tapahtuu?

Joku napakka alusta tarvitaan. Siihen mahtuu kangaskappale suorana ja vetolangat voi kammata tasaisiksi. kampaamiseen tarvitsin kamman. Se olisi voinut olla jokin piikkinen esine, mutta tein omat kammat laserilla leikkaamalla. Kun vetolankoja on vedetty aikoinaan käsin, ne myös solmittiin käsin kankaan reunaan. Kun muistelin tekniikkaa, teinkin niin. Työläs työtapa virittää kehittämään uutta: rautakaupasta löytyy monenlaista listaa, kapulaa ja kiskoa, joka voisi toimia. Niitä on ostettava ja testattava. Langat on saatava suorana kapuloiden väliin solmimatta.

Vekityskampa
Jämäkkä alusta urineen, vetokammat ja tulistuksen kestävät listat toimivat.

Aija Lundahl
huihuitextile@gmail.com